آسانسور پانوراما

اطلاعات مفید آسانسورهای پانوراما

آسانسور های شیشه ای یا به اصطلاح پانوراما به آسانسور هایی گفته می شود که حداقل یک وجه کابین شیشه بوده و نمایی از داخل کابین به سمت بیرون و یا برعکس وجود داشته باشد . سیستم محرکه در آسانسور های پانوراما میتواند از نوع کششی و یا هیدرولیک باشد. تعیین وجوه یا وجوهی از کابین که می بایستی به صورت پانوراما باشد کاملا بستگی به شرایط چاله آسانسور و چیدمان قطعات موجود در چاه خواهد داشت.

به طور مثال اگر آسانسور هیدرولیک با جک مستقیم از زیر بوده و امکان حفر چاله جک در پایین ترین قسمت چاهک وجود داشته باشد، در این حالت امکان شیشه ای بودن تمام وجوه کابین امکان پذیر می باشد. چنانچه امکان اجرای آسانسور هیدرولیک جک مستقیم از زیر نباشد و آسانسور به صورت جک بغل اجرا شود، با توجه به اینکه یکی از وجوه کابین در مجاورت کابین قرار می گیرد بنابراین دلیلی برای شیشه ای بودن وجهی که در مجاورت جک قرار گرفته بدلیل عدم امکان چشم انداز مناسب وجود ندارد.

زمانی که آسانسور با سیستم نیروی محرکه کششی اجرا می شود، با توجه به اینکه قاب وزنه در یکی از وجوه طرفین و یا پشت قرار می گیرد، بنابراین شیشه ای بودن آن وجه بدلیل نامناسب بودن نمای بیرونی و داخلی الزامی نخواهد داشت. حال آنکه علی رغم رعایت کلیه نکات در خصوص جانمایی قطعات موجود در چاله آسانسور به منظور تعیین وجوه شیشه ای کابین، موقعیت و شرایط چاله آسانسور طبق نقشه های معماری ساختمان تاثیر مستقیمی در جهت تشخیص شیشه ای بودن وجوه کابین خواهد داشت.

جنس شیشه آسانسورهای پانوراما

جنس شیشه به کار رفته در دیواره کابین آسانسور از نوع لمینت سکوریت بوده و کیفیت و مرغوبیت آن پس از ارائه سرتیفیکیت های مربوطه به کارشناس استاندارد نهایتا مورد تایید قرار خواهد گرفت. با توجه به اینکه طبق بند استاندارد ملی ۱-۶۳۰۳ در خصوص مقاومت و استحکام کلیه قسمت های دیواره های چاله آسانسور، اتاقک آسانسور و دیواره کابین و درب های طبقات، تحمل و عدم تغییر حالت در برابر نیروهای تنشی ۳۰۰ نیوتن به ۵ سانتیمتر مربع الزامی می باشد، بنابراین استحکام شیشه به کار رفته در کابین های پانوراما نیز ازین قاعده مستثنا نیست.

جنس لته های درب

در این نوع آسانسور ها در صورتی که نمایی از سمت درب های طبقات به سمت بیرون و یا داخل وجود داشته باشد میتوان لته های درب های طبقات و کابین را به صورت شیشه ای نصب کرد. درب های لته شیشه ای در دو نوع شیشه ای با کلاف استیل و یا کاملا شیشه ای (فریم لس) وجود دارد. جنس شیشه های به کار رفته در لته های درب های طبقات نیز از نوع لمینت سکوریت ضد ریزش و پاشش بوده و استحکام آن مشابه شیشه ها و دیواره های به کار رفته در قسمت های دیگر کابین به اندازه عدم تغییر حالت در برابر ۳۰۰ نیوتن بر ۵ سانتیمتر مربع از سطح آن می باشد.

کابین آسانسور شیشه ای

در آسانسور های پانوراما کابین آسانسور با توجه به ابعاد و شرایط آسانسور میتواند به صورت مربع، مستطیل، گرد و یا بیضی طراحی و ساخته شود. چنانچه کابین آسانسور از نوع گرد و یا بیضی ساخته شود با توجه به اینکه شیشه کابین نیز از نوع تخت خارج خواهد شد، بنابراین تست آونگی شیشه به کار رفته در دیواره کابین با ارائه سرتیفیکت های مربوط به شیشه توسط کارشناس استاندارد بررسی خواهد شد.

زمانی که کابین آسانسور از نوع پانوراما می باشد طبیعتا جهت تامین شرایط لازم برای فراهم کردن چشم انداز زیباتر، دیواره چاله آسانسور نیز باید از نوع شیشه ای و یا در وجه شیشه ای کابین هیچگونه دیواره ای وجود نداشته باشد. چنانچه چاله آسانسور در داخل ساختمان قرارگرفته باشد منعی جهت ایجاد چاله آسانسور بدون دیواره بدلیل عدم نفوذ رطوبت و گرد و غبار وجود نخواهد داشت ولی زمانی که یکی از وجوه چاله با یکی از وجوه ساختمان مشترک باشد طبیعتا جهت جلوگیری از نفوذ هر گونه رطوبت شامل باران و برف و یا غیره و همچنین گرد و همچنین گرد و غبار، اجرای دیواره شیشه ای جهت محصور کردن چاله ضروری خواهد بود.

با توجه به اینکه ظرافت در این نوع آسانسور ها بسیار حائز اهمیت می باشد، بنابراین می بایستی طراحی و نصب با بالاترین کیفیت صورت گیرد تا از در معرض دید قرار گرفتن قطعات برقی و مکانیکی تا حد امکان به منظور بالابردن ظرافت این سیستم جلوگیری کرد.

آسانسور شیشه ای داخل ساختمان

در کلیه آسانسور ها که در داخل ساختمان نصب شده اند و از یک وجه چاله کاملا باز می باشند، محصور کردن چاله از سمت وجه باز از کف چاله تا ارتفاع ۳ متری جهت جلوگیری از افتادن افراد به داخل چاهک و یا برخورد کابین حین حرکت به سمت پایین ترین توقف از ضرورت های استانداردی می باشد.

 

اجرای آسانسورهای پانوراما (نمادار)

امروزه آسانسورهای پانوراما نقش مهمی در زیبایی طراحی معماری ساختمان، ایفا می‌کند که این مسأله مورد توجه بسیاری از مهندسان ساختمان است و اجرای آسانسور های پانوراما در پنت هاوس ها و ویلاها بسیار مرسوم بوده و علی رغم دسترسی راحت به طبقات، زیبایی بسیار زیادی بدلیل وجود ظرافت بالا به ساختمان ها می بخشد.

 

برخی موارد استفاده آن عبارتند از:

  1. در نمای ساختمان‌های با ارتفاع متوسط (مانند مجتمع‌های تجاری و رستوران‌ها و…)
    در داخل فروشگاه‌های زنجیره‌ای چند طبقه
    در داخل ساختمان‌های مسکونی بسیار لوکس تریپلکس و بالاتر
    در هتل‌ها و مکان‌های لوکس مانند تالارها
    در سایر ساختمان‌هایی که آسانسور آن در نما در نظر گرفته شده است.

 

آسانسور پانوراما دارای تنوع بسیار زیادی در زمینه طراحی بوده که نه تنها معمار را در طراحی معماری خود محدود نمی‌نماید، بلکه ایده‌های متنوعی را نیز ارائه می‌کند.

سیستم آسانسورهای شیشه ای

آسانسور پانوراما معمولا با دو سیستم کششی و هیدرولیک نصب می‌گردد که هر کدام در شرایطی مزیت‌هایی بر دیگری دارند.

 

آسانسورهای پانوراما با سیستم هیدرولیک

با توجه به این که بررسی سیستم هیدرولیک آسانسور و بحث کاربردی و ابعادی آن در یک شماره به طور کامل انجام خواهد شد، در اینجا صرفا به برخی مزایای آن پرداخته خواهد شد.
اصولا در آسانسورهای پانوراما همواره سعی می‌گردد تا تجهیزات مکانیکی و برقی در معرض دید قرار نگیرند که در سیستم‌های هیدرولیک به دلیل عدم نیاز به سیم بکسل و وزنه تعادل زیبایی بیشتری در آسانسور وجود دارد. بحث در مورد ابعاد آسانسورهای پانوراما را به بخش هیدرولیک موکول خواهیم کرد.

 

 

آسانسورهای پانوراما با سیستم کششی

محدودیت سیستم هیدرولیک در ارتفاع و سرعت، لزوم استفاده از سیستم کششی را در ساختمان‌های بیش از ۴ یا ۵ طبقه نمایان می‌کند. اگرچه سیستم‌های کششی دارای سیم بکسل و وزنه تعادل هستند ولی با انجام ترفندهایی تجهیزات مکانیکی و برقی، کمتر به چشم می‌آیند.

برخی نمونه آسانسورهای  شیشه ای اجرا شده  شرکت بنیس

این شرکت پروژه های زیادی بصورت پانوراما با سیستم های محرکه کششی موتورخانه دار، روملس، هیدرولیک جک مستقیم از زیر، هیدرولیک جک بغل با ابعاد کابین های متفاوت به شکل مربع، مستطیل، دایره و بیضی با ترافیک های بالا و متوسط در ساختمان های مسکونی و اداری اجرا کرده است.

۱. مجموعه برج سردرب پارک فناوری پردیس

یکی از پروژه های اجرا شده توسط این مجموعه آسانسور پانوراما با سیستم محرکه گیرلس و به صورت روملس در مجموعه برج سردرب پارک فناوری پردیس می باشد. این آسانسور بصورت بدون موتورخانه و دارای کابین مستطیل رنگ شیشه ای بوده که روزانه ۱۴ توقف را بصورت ترافیک بالا سرویس دهی می دهد. چشم انداز داخل کابین به سمت جاده رودهن بوده که با سرعت ۶/۱ متر بر ثانیه پیمایش دارد.

۲. آسانسور دانشکده هنر دانشگاه شاهد

۲. شرکت توگا که در واقع شرکت توربین گازی مپنا

آسانسور پانوراما با کابین بیضی شکل شرکت توگا که در واقع شرکت توربین گازی مپنا می باشد،

۳. ساختمان مدیریت سازمان آب و فاضلاب تهران

آسانسور ساختمان مدیریت سازمان آب و فاضلاب تهران و پروژه های پنت هاوس و مسکونی دیگر از پروژه های اجرایی این شرکت می باشد.

۴. آسانسور شیشه ای پروژه های ساختمانی

 

نمونه کارهای اجرای آسانسور شیشه ای توسط شرکت بنیس فراز :

 

سوالات متدوال در مورد آسانسورهای پانوراما

۱- آیا می‌توان آسانسور پانورامایی با مقطع کاملا دایره داشت؟

بله با وجود درهای منحنی و قوسدار به راحتی می‌توان کابینی کاملا گرد داشت. این نوع آسانسور با توجه به توضیحات ارائه شده در سیستم‌های هیدرولیک بسیار زیباتر خواهد بود.

۲- آیا آسانسورهای پانوراما در حمل و نقل مسافران در ساختمان نقشی ایفا می‌نمایند؟

اگرچه مسافران از این نوع آسانسور برای بالا و پایین آمدن استفاده می‌نمایند، ولی به طور معمول در تحلیل ترافیک ساختمان ظرفیت جابجایی آسانسورهای پانوراما در محاسبات منظور نمی‌گردد.

۳- آیا آسانسورهای پانوراما می‌تواند بدون حفاظ باشد؟

بله، برای توضیحات تکمیلی با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.

سیستم های مناسب برای راه اندازی :

آسانسور هیدرولیک

اطلاعات مفید برای معرفی و خرید آسانسورهای هیدرولیک آسانسور های هیدرولیکی نوع دیگری از آسانسور ها هستند که نسبت به آسانسور های کششی معایب و محاسنی دارند و در موقعیت های خاص کارامد تر هستند در این بخش سعی داریم که چند مورد از این موارد را بیان کنیم.

آسانسور کششی

اطلاعات مفید در مورد آسانسور کششی آسانسور کششی نوعی از آسانسور است که امروزه بسیار رایج میباشد. آسانسور های کششی توسط نیروی محرکه و سیم بکسل ها به حرکت در می آیند در اینجا سعی داریم شمارا با نحوه نصب و چگونگی کارکرد آسانسور های کششی آشنا کنیم.

طراحی آسانسور

اساسی ترین و اصلی ترین قدم قبل از نصب، طراحی آسانسور ، نقشه کشی و آنالیز ترافیک ساختمان میباشد.